Käsitys lähisuhdeväkivallasta on liian yksipuolinen. Liian usein sillä tarkoitetaan mediassa ja kampanjoissa fyysistä väkivaltaa. Suurin osa lähisuhdeväkivallasta on kuitenkin muuta kuin fyysistä väkivaltaa. Tämän johdosta iso osa uhreista ei edes ymmärrä kärsivänsä lähisuhdeväkivallasta. On elintärkeää tunnistaa lähisuhdeväkivallan eri muodot, jotta väkivallan kierre ei pääse kehittymään hengenvaaralliseksi.
Ongelma
“Kotona tehty” tuo usein mieleen erityisellä rakkaudella tehdyt asiat. Valitettavasti lähisuhdeväkivalta on myös kotona tehty asia ja tekijänä on se rakkain ja läheisin ihminen. Tämän oivalluksen avulla halusimme saada ihmiset ymmärtämään missä menee raja rakkauden ja lähisuhdeväkivallan välillä.
Insight
Lähisuhdeväkivaltaa esiintyy kaikissa ihmissuhteissa. Emme näyttäneet ihmisiä ollenkaan toteutuksissa, tärkeämpää oli keskittyä itse tekoon. Lavastimme yhdessä Naisten linjan kanssa autenttisia tilanteita, joissa väkivallan tekijöiden ääni ja kädenjälki tuotiin esiin kotona tehtynä asiana. Näin saimme tehtyä vaikeaa aihetta helpommin lähestyttäväksi ja tunnistettavaksi myös väkivaltaa kokeneille.
Toteutus
Kampanja näkyi laajasti ulkomainonnassa ympäri Helsinkiä, jotta viesti väkivallan monimuotoisuudesta tavoittaisi mahdollisimman monet kaupunkilaiset.
Kohderyhmänä eivät olleet ainoastaan apua tarvitsevat, vaan kaikki kaupunkilaiset. Tavoitteena oli lisätä tietoisuutta ennaltaehkäisevästi, jotta ihmiset osaisivat tunnistaa väkivallan merkit jo ennen kuin joutuvat itse siihen osallisiksi.
Kampanja oli osa laajaa yhteiskunnallista keskustelua, sillä sen ajoitus osui harmillisen oikeaan. Kampanjan aikana nousivat esiin valtavaa keskustelua aiheuttaneet väkivaltatapaukset, kuten Janne Puhakan tapaus ja kunniamurhista käytävä keskustelu, jotka korostivat aiheen tärkeyttä.