Kuka vastaa,
jos kukaan ei vastaa?
Naisten Linja
Lähtökohta
Tutkimusten mukaan Suomi on EU:n toiseksi turvattomin maa naisille. Yli puolet suomalaisista naisista on kokenut fyysistä väkivaltaa, sen uhkaa tai seksuaaliväkivaltaa. Vuosittain 15 naista kuolee nykyisen tai entisen kumppaninsa surmaamana.
Naisten Linja tarjoaa luottamuksellista ja maksutonta apua väkivaltaa kokeneille naisille. Vuosittain yli tuhat väkivaltaa kokenutta naista saa apua Naisten Linjalta. Yhteydenottomäärät ovat jatkuvassa kasvussa. Jo nyt 63 prosenttia Naisten Linjalle tulevista puheluista jää vastaamatta.Samaan aikaan laajat julkisen rahoituksen leikkaukset vaarantavat palveluiden tulevaisuuden. Tavoitteena oli saada ongelmalle näkyvyyttä, kerätä varoja sekä erityisesti herätellä päättäjiä leikkauksien seurauksista.
Luova ratkaisu
Luova idea oli näyttää väkivaltaa kokevien naisten ahdinko ja tuoda esiin rahoitusleikkausten vaikutukset konkreettisella ja kouriintuntuvalla tavalla.
Toteutus
Toteutuksessa tehtiin kuuluvaksi kaikki ne puhelut, jotka jäävät vastaamatta. Kampanja lanseerattiin leffasalin pimeydessä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa käsittelevän Woman of the Hour -elokuvan kutsuvierasnäytöksessä väkivallan vastaisella viikolla. Leffasalissa nähtiin vaikuttava audiovisuaalinen kokemus ennen itse näytöksen alkua. Leffajuontaja oli juuri muistuttanut puhelinten sulkemisesta sekä leffarauhasta. Sitten elokuvan luultiin alkavan, mutta salissa alkoikin soida puhelin. Sitten soi toinen… ja kolmas.
Alun ärsytys muuttui pian hermostuneeksi ja epämukavaksi nauruksi. Seuraavaksi elokuvateatteriin piilotetut puhelimet saivat tuekseen surround-ääniraidan, ja koko sali tuntui värisevän ja pirisevän – pysähtyen sitten kuin seinään. Valkokankaalle ilmestyi pysäyttävä viesti “Kuka vastaa, jos kukaan ei vastaa?”, mikä veti salin hiljaiseksi.
Pääviesti ei ollut ainoastaan naisten hätähuuto vaan vetoomus ja sormen osoitus päättäjien suuntaan. Valkokankaalla nähty toteutus jalkautui myös ääntä hyödyntäviin DOOH-pintoihin.
Äänen rooli kampanjassa oli merkittävä. Teimme kuuluvaksi kaikki vastaamatta jääneet puhelut symboloiden tuhansien naisten avunhuutoja. Äänimaisemalla luotiin väkevä vaikutus. Pirinä vangitsi yleisön huomion ja surround-ääni sekä oikeat puhelimet loivat vaikutelman joka suunnasta tulevista soitoista. Äänen dramaturgia rakennettiin viemään yleisö tunnetilasta toiseen. Äänten cresendo suunniteltiin herättämään aluksi lievää ärsytystä muuttuen sitten epämukavuudeksi. Lopun äkillinen hiljaisuus yhdistettynä pääviestiin tuntui jopa painostavammalta kuin puhelinten kakofonia. Toteutus vietiin myös ääntä hyödyntäviin DOOH-pintoihin erottuen pirteiden joulumainosten seasta.
Tulokset
Verrattuna samaan jaksoon (28.11.-29.12.) edellisenä vuonna kertalahjoitusten määrä kasvoi 167 %. On kuitenkin huomioitava, että samanaikaisesti oli käynnissä myös muuta somevarainhankintaa sekä julkista keskustelua väkivaltatyöhön kohdistuvista leikkauksista. Kasvu on näiden kaikkien kokonaisvaikutuksen ansiota.
Lanseeraustapahtuma sai paljon näkyvyyttä etenkin Instagramissa, missä vaikuttajat tekivät aiheesta kymmeniä julkaisuja ja kannustivat seuraajiaan tekemään lahjoituksia Naisten Linjalle. Tapahtumasta syntynyt sosiaalisen median orgaaninen näkyvyys tavoitti yli 300 000 silmäparia. Uusia IG-seuraajia tuli tarkastelujakson aikana 323 kpl.