SUSIJENGI

Suomen koripallomaajoukkueen peliasu

Suomessa viime vuosina räjähtänyt koripallobuumi on pitkälti Susijengin ja sen poikkeuksellisten fanien aikaansaama ilmiö. Harva päälle puettava asuste herättää penkkiurheilujoissa niin paljon tunteita, kuin oman joukkueen peliasu. Lajista riippumatta ei ole yhdentekevää, mikä mallisto, symboliikka tai väriyhdistelmä pelaajien ylle puetaan. Suomen koripallomaajoukkueen varustetoimittajan vaihtuessa päivitettiin myös peliasun design.

Joukkueen edellinen peliasu oli perinteisen urheilullinen ja sellaisena toimiva, mutta siitä puuttui sielu. Sinivalkoinen väriyhdistelmä ja geneerisen sporttinen typografia eivät itsessään herättäneet suuria tunteita. Lähestyneet vuoden 2023 Koripallon Maailmanmestaruuskisat Okinawassa edellyttivät siis peliasun muuttamista persoonallisemmaksi. Sellaiseksi, jonka edustama symboliikka rikastaisi ja syventäisi Susijengin jo ennestään menestyksellistä tarinaa entisestään.

Uuden peliasuvalmistajan mallimuutokset sekä painatustekniikat loivat myös mahdollisuuden toteuttaa uudentyyppisiä designratkaisuja edelliseen peliasuun verrattuna.

Lähtökohta

Tavoitteena oli sisällyttää peliasun designiin jotain sellaista, johon sisältyisi henkistä ja historiallista syvyyttä – joka inspiroisi maatamme edustavia urheilijoita kansainvälisillä kentillä. Ja kuten nyt toteutuneessa ratkaisussa, tuottaisi heille hyvää onnea pelikentällä.

Oli siis tarpeen katsoa menneeseen, jotta nykypäivän haaste saataisiin ratkaistua.

FIBA:n tarkasti määrittelemän peliasujen asettelun suunnittelussa on myös otettu huomioon nopeatempoisen pelin käytännölliset vaatimukset pelaajien nimien ja numeroiden esilletuomiseksi niin, että sekä katsojilla ja tuomareilla ei ole vaikeuksia seurata pelaajien liikkeitä.

Lähestymistapa

Uusi design hyödyntää visuaalisia elementtejä kansanperinteestä yhdistäen ne urheilun maailmaan.

Maajoukkueen entisellään säilyvä sudenpää-tunnus sai seurakseen vuosisatoja vanhan, suomalaisille jo ennestään tutun käpälikkö-kuvion, joka myös “Hannunvaakunana” tunnetaan. Symbolin on perinteisesti uskottu tuovan hyvää onnea ja suojaa, siis asioita joista kovatasoisessa koripallo-ottelussa on aina hyötyä.

Vanhan asun geneerisen urheilullinen typografia vaihtui arkaaisemman muotoilun omaavaan kirjasintyyppiin. Yhdessä sinivalkoisen värimaailman ja käpälikkö-ornamentin kanssa se muodostaa jotain perustavanlaatuisen suomalaista tuntumatta pölyttyneen muinaiselta.

Toteutus